Hoe het begon

Standaard

Een goed idee is goud waard als je een verhaal, boek of blog wil gaan schrijven. Maar goede ideeën liggen niet altijd voor het oprapen. Natuurlijk is het handig om je oren en ogen goed open te houden en in een klein notitieboekje aantekeningen te maken. En zo zijn er meer manieren om iets moois te bouwen.

Ik liep al een poosje rond met het idee om een blog te beginnen. Een blog over schrijven, over boeken en kinderboeken in het bijzonder. Ik heb al veel leuke dingen gedaan als werk – ik heb gewerkt als nieuwsredacteur, als journalist voor de radio, als fotograaf – maar schrijven, dat is wat ik het allerliefste doe.

En toen kwam ik een poosje geleden het volgende nieuwsberichtje tegen: “Achtjarig Amerikaans meisje houdt kakkerlakken als huisdieren“.

Het prikkelde me enorm om hier een goed idee achterstevoren te zien. Had de moeder dit meisje misschien voorgelezen uit ‘Tow-Truck Pluck’, de vertaalde versie van Pluk van de Petteflet? En dan het meisje zelf – roze shirtje, roze bloem in het haar. Niet zo tuttig als Aagje en gelukkig had ze geen gruwelijke moeder als mevrouw Helderder. Maar toch deed het me allemaal meteen denken aan het beroemde boek van Annie M.G. Schmidt.  En als Pluk van de Petteflet niet had bestaan, dan was er ten minste één schrijfster geweest die met dit idee aan de slag was gegaan. Ik had er met liefde een mooi verhaal van gemaakt. Dat was vast heel anders geworden dan het bestaande verhaal over Pluk, want geef tien schrijvers één goed idee en ze leggen allemaal een ander verhaal op tafel.

Betekent dit nu dat ik een verhaal ga schrijven over een meisje dat kakkerlakken houdt als huisdieren? Nee, ik schreef niet voor niets dat het een goed idee achterstevoren was. Een origineel verhaal bedenken is niet gemakkelijk maar Annie M.G. Schmidt na-apen is helemaal geen fris plan. Maar een opmerkelijk nieuwsberichtje kan een leuke insteek zijn om je verhaal aan op te hangen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s