Gehaktbal

Standaard

Vloeken in kinderboeken. Ook dit jaar heeft de Bond tegen Vloeken er weer onderzoek naar gedaan. 22 boeken werden onderworpen aan een vloekzoektocht en de organisatie is geschrokken: in een kwart van de kinderboeken wordt gevloekt. Dat wil zeggen, in een kwart van die 22 onderzochte boeken. Het gaat om door CPNB genomineerde en bekroonde boeken.

Vloeken is natuurlijk geen fraai voorbeeld naar onze kinderen toe en daarom zou er in kinderboeken niet gevloekt moeten worden. Ongetwijfeld zijn er argumenten te bedenken waarom er juist wel of niet gevloekt moet worden. Zelf vloek ik wel eens (nee, ik ben geen heilige), al heb ik wel een enorme hekel aan ‘kanker’gevloek.

Nu ga ik geen opsomming geven van de vloeken die ik wel eens laat horen, want dat wordt vast geen fraai rijtje. In mijn teksten probeer ik niet al te vaak en niet al te grof te vloeken. Het moet functioneel zijn en niet gebruikt worden om de popiejopie uit te hangen.

Nee, dan Het Nieuwe Vloeken. Omdat vloeken de laatste jaren ruwer en grover zijn geworden, hebben ze een flinke lijst met oubollige scheldwoorden gemaakt. En deksels jong klinkt inderdaad milder dan de hedendaagse varianten. Wie podverdriedubbeltjes roept, is vast opgeluchter dan iemand die ‘echt’ vloekt. Wel vraag ik me af of ik in een boze bui schobbedebonk zonder lachen zou kunnen uitroepen. Of snoeshaan.

Maar verdikkie! Toen ik de lijst goed bekeek, zag ik dat één van mijn favoriete scheldwoorden ontbrak. Mijn paardrijinstructeur maakte ons vroeger namelijk steevast uit voor gehaktbal als we iets verkeerd deden. Gelukkig kun je scheldwoorden inzenden om aan de lijst toe te voegen. Dat heb ik gauw gedaan. Want soms moet je je ei even kwijt zonder al te grof of kwetsend uit de hoek te komen. En gehaktbal, dat vloekt zo verdomd lekker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s